Over Leonard Walpot

Ik ben Leonard. Geboren Brabander, maar eigenlijk meer een Zeeuw, want ik groeide op in Zeeland. Sinds 2006 woon ik in Utrecht. Ik ben getrouwd met Janneke en papa van Floris en Julius.

Foto: Fille Roelants

In 2013 werd ik fulltime fotograaf. Je kunt wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt, want ik ben eigenlijk afgestudeerd als neerlandicus. Verhalen vertellen met beelden in plaats van woorden. Dat past wel bij mij. Ik voel me fijn in die rol en zo fotografeer ik bruiloften. Ik ben continu aan het observeren en aan het zoeken naar verhalen, naar emoties en momenten. Ik zoek naar verbanden, naar relaties tussen mensen, naar de essentie van wie jullie en jullie gasten zijn.

Het is voor mij enorm belangrijk dat een bruidspaar zich prettig voelt met mijn aanwezigheid. Daarom ben ik rustig en op de achtergrond aanwezig. Het draait niet om mij, maar om jullie. Ik ben niet degene die de dag regisseert, maar juist documenteert. Ik ben ook geen fotograaf die jullie vraagt om te poseren, of om dingen nog een keer opnieuw te doen.

Kortom ik wil de fotograaf zijn die aanwezig is als een fijne gast, een vriend, iemand die jullie kennen en alle vertrouwen geven om de dag op een fantastische manier te fotograferen. Graag ben ik zo onzichtbaar mogelijk als het kan, en zo dichtbij mogelijk als moet. Hoe dat er uit ziet? Zo ongeveer...

LeonarD als fotograaf

In 2013 begon ik met één camera en één lens. Maar dat veranderde al vrij snel: er kwam betere apparatuur en ik ging me meer en meer specialiseren als bruidsfotograaf. Zo heb ik mijn eigen opleiding vormgegeven door workshops te volgen bij fotografen die mij enorm aanspreken. Ik heb ontzettend veel geleerd van Damon Pijlman, een Nederlands topfotograaf, en van Lanny en Erika Mann bij een intensieve workshop in Griekenland. Mijn goede vriend en collega Jesse van Kalmthout deed precies hetzelfde en samen hebben we in 2015 Best Men Weddings opgericht, voornamelijk voor bruidsparen die hun huwelijk in het buitenland door twee fotografen willen laten fotograferen.

Leonard zag ik voor het eerst fotograferen op een bruiloft van vrienden en een maand later op een andere bruiloft, terwijl deze bruidsparen elkaar niet kennen. Ik ben toen naar zijn foto’s op internet gaan kijken en het werd mij al snel duidelijk waarom zij beiden voor hem hadden gekozen; hij maakt prachtige foto’s en heeft oog voor momenten en detail. Na een eerste afspraak met Leonard waren we overtuigd dat we hem wilden als onze fotograaf; Leonard is heel relaxed, rustig en fijn in de omgang. De selectie van foto’s is prachtig.
— M+E

Nog steeds volg ik workshops en mentorsessies om kritisch naar mijn eigen werk te blijven kijken en door te groeien als fotograaf. Sinds 2017 bied ik ook mentorsessies aan fotografen aan.

Naast mijn werk als bruidsfotograaf doe ik een enkele andere opdracht, vooral omdat het leuk is om op een journalistieke manier in een heel andere context te werken. Zo fotografeer ik veel voor het CDA en volgde ik de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zeven maanden lang hun campagne. Ik was veel op pad met Sybrand Buma en dat was naast een inspirerende opdracht ook een hele mooie ervaring. Omroep Zeeland maakte er een klein item over, dat kun je hier zien. Op 3 februari 2018 won ik met de serie 'Bart is nooit ver weg' de Zilveren Camera 2017 in de categorie Politiek Serie. Op 23 januari 2019 won ik met de serie ‘De burgemeester wordt bedreigd, maar het werk gaat gewoon door’ de tweede prijs in de categorie ‘Personen in het nieuws’ bij de Zilveren Camera 2018.

In mei 2018 werd ik overall winnaar bij de Bruidsfoto & film award 2018. Ik hoor volgens de Masters of Dutch Wedding Photography tot de top 10 bruidsfotografen van Nederland (in 2015 - 2016 en 2017 - 2018). Verder ben ik een Fearless Photographer en behoor ik tot de Top Fearless Photographers Wereldwijd in 2016 en 2017 en ben ik lid van de Wedding Photo Journalism Association (WPJA), waar ik in 2018 op de 29e plek wereldwijd belandde.